Soorten lekkages

Vochtproblemen
Wanneer plafonds, vloeren en wanden langdurig vochtig blijven, kan er schimmel ontstaan. Het heeft niet alleen een smerig gezicht, maar het is ook nog eens ongezond. De sporen komen in de lucht en worden ingeademd, wat kan zorgen voor luchtwegproblemen. In een vochtige omgeving groeien huisstofmijt, zilvervisjes en pissebedden goed, wat weer kan zorgen voor allergische reacties.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er vochtige plekken kunnen ontstaan:

  • Een lekkage (zie hieronder voor meer informatie)
  • Gebrekkige ventilatie: een mens produceert iedere nacht 0.5 liter vocht tijdens het slapen. Dit wordt meer wanneer je overdag ook de hele dag thuis bent in een kleine kamer. Daarom is het belangrijk dat de woning geventileerd of gelucht wordt. Zo voorkom je dat het vocht in de muren trekt. De badkamer en keuken moeten langer geventileerd worden. Het is niet alleen van belang dat de vochtige lucht afgevoerd wordt, maar ook dat er droge lucht wordt toegevoerd.
  • Koudebruggen: koude vlakken in de gevel kunnen ontstaan wanneer er isolatie ontbreekt. Bij aansluitingen op de buitengevel, balkons en galerijen als ze direct in verbinding staan met de vloer van de ruimte, komen ze vooral voor. Deze koudebruggen kunnen verholpen worden door ze aan de buitenkant met isolatiemateriaal in te pakken.
  • Vocht uit de kelder of kruipruimte: de meeste kruipruimtes en kelders zijn vochtig, vooral na hevige regen of in plaatsen met hoog grondwater. Lucht uit de kruipruimtes is vochtig en bevat radon, wat schadelijk is voor de gezondheid. Nieuwe woningen moeten zorgen dat de vloer kierdicht is, oude woningen hebben dit niet. Dan moet er via roosters voldoende lucht binnen kunnen komen.

Lekkage soorten
Er zijn verschillende oorzaken waardoor er een lekkage ontstaat:

  • Een lekkage vanuit de bovenburen: vraag aan de buren wat er boven de locatie van de lekkage gebeurd. Het kan namelijk ook het gevolg zijn van water buiten de douchebak of door de cv. Ook kan het zijn dat de bovenburen rommelig met (schoonmaak-) water zijn.
  • Een lekkage vanuit een regenpijp of goot: treedt op kort na of bij regenval langs de buitengevel. Controleer of er geen bladeren en vuil in de afvoeren zit en of de regenpijpen niet verstopt zijn. De verantwoordelijkheid van het schoonhouden van de goten en de hemelwaterafvoeren ligt bij de huurders. Klik hier voor meer informatie over uw dakafvoer.
  • Een lekkage door rioolverstopping, vaak met stank: meteen een ontstopper inschakelen.
  • Een lekkage van waterleiding: komt niet vaak voor, maar bij erge vorst en kort na kluswerk. Breng zo snel mogelijk de beheerder op de hoogte en sluit de hoofdafsluiter.