Waterkranen

Waterkranen moeten gerepareerd en onderhouden worden door de huurder. De oorzaak van een lekkende kraan is over het algemeen een versleten “leertje”. Dit versleten leertje kan resulteren in een druppende kraan waardoor water verloren gaat. Dit is eenvoudig zelf aan te op te lossen door de leertjes te vervangen. Als de kraan eenmaal lekt kunt u het volgende stappenplan doorlopen om dit proberen op te losse:

 1. Kraan loskoppelen
  Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht. Trek de knop van de kraan af. Bij sommige kranen moet u hiervoor de schroef losdraaien dat onder het gekleurde dopje zit. Er zijn veel verschillende modellen kranen die kraanleertjes in verschillende maten bevatten (in dikte en diameter). Koop daarom een assortiment kraanleertjes, dan bent u er altijd zeker van dat u er eentje met de juiste maat in huis heeft.
 2. Binnenwerk losschroeven
  Draai de sierhuls los. Schroef het binnenwerk uit de kraan. Controleer of de pakking in het kraanhuis nog intact is. Tip! Een doekje tussen de bek van de tang voorkomt beschadiging van de sierhuls.
 3. Leertje verwijderen
  Draai het moertje of schroefje los waarmee het leertje vast zit en verwijder het leertje. Plaats daarna leertje maar zorg ervoor dat deze dezelfde afmeting heeft om verdere lekkages te voorkomen.
 4. Kalkaanslag verwijderen
  Verwijder kalkaanslag op de kraanonderdelen met een ontkalkingmiddel. Tip! In plaats van een ontkalkingmiddel kunt u ook azijn gebruiken. Laat de kraanonderdelen daar enkele uren in weken.