Wasmachine

Wanneer u gebruik maakt van een wasmachine kunt u tegen verschillende problemen aanlopen. Het kan zijn dat uw wasmachine niet naar behoren werkt of dat deze veel lawaai maakt tijdens een wasbeurt. Klik in onderstaand overzicht een probleem aan waar u tegen aanloopt voor meer informatie.

Oorzaken van veel lawaai tijdens het wassen

Hoor je een knarsend of piepend geluid tijdens het wassen? Dan is de aandrijfriem vaak slecht afgesteld. Schakel een wasmachinemonteur in.

Geen goede balans in de trommel. Als de was in de trommel niet goed wordt verdeelt raakt deze uit balans. Wanneer dit gebeurd ontstaat er veel lawaai. Dit is eenvoudig op te lossen door de wasmachine uit te zetten en te zorgen voor een betere verdeling in de trommel.

Het kan zijn dat er een probleem in de motor of pomp zit. Dit merkt u op wanneer u een hoge toon hoort. Wanneer dit het geval is schakel dan een wasmachinemonteur in.

Het kan voorkomen dat u iets uit uw broek bent vergeten te halen en dat dit in de wasmachine terecht komt. Dit kan zorgen voor een ratelend geluid, daarnaast kan het er ook voor zorgen dat de trommel beschadig raakt. Zorg er daarom voor dat dit zo snel mogelijk uit de wasmachine wordt verwijderd.

Maakt de machine het geluid alleen voor en na het draaien? Dan is er een probleem met de ophanging van de wastrommel. Schakel een monteur in.

Het kan zijn dat de ondergrond van de wasmachine niet geschikt is. Dit resulteert in het trillen van de wasmachine en de omgeving. Zorg er daarom voor dat de wasmachine op een stevige vlakke ondergrond staat.

Wasmachine werkt niet meer naar behoren

De afvoerslang is misschien geknikt of verstopt als de wasmachine wel draait maar het water niet afvoert. Lekt er water tijdens het pompen en centrifugeren? Dan zit het probleem mogelijk in de afvoerslang. Controleer of deze goed is aangesloten, niet beschadigd of geknikt is. En of de rubberen ring niet kapot is.

Wanneer de deur van de wasmachine niet goed dicht gaat werkt de wasmachine niet. Zorg ervoor dat deze goed dicht is. Werkt het dan ook niet dan kan het liggen aan de sensor van de deur. Schakel in dit geval een wasmachine monteur in.

Lekt er water bij de deur? Controleer of de sluitringen kapot of beschadigd zijn. Vervang deze als ze beschadigd zijn. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er teveel schoonmaakmiddel is gebruikt, het gaat dan zo veel schuimen dat het door de deur komt.

Controleer op verstopping van het filter. Over het algemeen is het filter eenvoudig schoon te maken. Het verschilt per wasmachine hoe u bij de filter terecht kunt, raadpleeg daarom altijd de gebruiksaanwijzing van uw wasmachine.

Als de programmaschakelaar kapot is, geeft de machine het gekozen programma niet door. Schakel hiervoor een monteur in.

Is de afvoerslang niet kapot, maar lekt de machine wel water aan de onderkant tijdens het pompen of centrifugeren? Dan zit er mogelijk een beschadiging in de kuip.

Zit het probleem in de motor van de wasmachine? Schakel hiervoor een monteur in.

Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit. Check ook of er spanning op het stopcontact staat. Doe dit door een ander apparaat aan te sluiten. Wanneer die ook niet werkt kan er kortsluiting geweest zijn geweest en ligt het aan het stopcontact.

Er is waarschijnlijk een probleem met de toevoerslang als de machine lekt als het water erin loopt. Controleer of de slang goed is aangesloten. Check ook of het niet beschadigd of geknikt is en of de rubberen ring niet kapot is. Of het probleem zit in het waterinlaatventiel.

Controleer of de kraan van de watertoevoer goed open staat. Soms zitten de magneetventielen vast door kalkaanslag of zijn ze doorgebrand. Schakel dan een monteur in.