Ontstoppen

Kijk of het probleem handmatig verholpen kan worden. Vaak wordt de verstopping veroorzaakt door een toiletrol of een grote prop papier die de doorgang blokkeert. Als dit het geval is kan je het snel oplossen door met handschoenen het uit de wc te halen. Klik hier wat te doen per verstopping.

Ontstopper
Wanneer het niet met je handen lukt, kun je een ontstopper gebruiken. Gebruik hierbij geen caustic soda of ontstoppingsmiddel. Deze gaan soms met haren een reactie aan en zorgt voor een nog grotere ontstopping.
Zet de grote zuignap recht op de afvoer. Wanneer je de stok naar beneden drukt, zuig je de ruimte onder de nap vacuüm. De dingen die verstopt zaten schieten hierdoor uit hun positie, waardoor de afvoer weer door kan spoelen. De ontstopper werkt wel alleen als de zuignap zo groot is, dat het de hele afvoer kan bedekken. Anders is de zuigkracht minder sterk. Soms kan het 10 tot 15 min duren voordat de verstopping los is geplopt. Wanneer het dan nog niet lukt, moet u een expert inschakelen.

Handveer
Ook kan je een handveer gebruiken om mee te ontstoppen. Breng met een draaiende beweging de veer zo ver mogelijk in het riool. Wanneer er weerstand is moet u de veer een stukje terug halen en het nog eens proberen. Wanneer de weerstand hardnekkig is, moet u een rioleringsbedrijf bellen.

LET OP
U mag nooit het putje van het bad of douche losdraaien. Wanneer u dit wel doet en dus de bout losdraait, schuiven rubbers weg en hierdoor zal de afvoerpijp omlaag vallen. Voor ontstoppen heeft u dus nooit een schroevendraaier nodig!