CV regeling

Kamerthermostaat
De gewenste temperatuur in een kamer kan worden ingesteld met een kamerthermostaat. Wanneer u aan de thermostaat aangeeft dat u de temperatuur in een ruimte wilt verhogen, wordt er ingegrepen op de centrale verwarming. In de cv-ketel zullen de circulatiepomp en de branders in werking worden gezet. Het water wordt hierdoor opgewarmd en zal via de leidingen naar de radiatoren stromen. De gastoevoer naar de cv-ketel wordt stopgezet wanneer de ingestelde temperatuur bijna is bereikt. De circulatiepomp zal na ongeveer 15 min uitgeschakeld worden wanneer er in de tussentijd geen extra warmte vraag was.
Een nadeel aan de kamerthermostaat is dat de ruimte waar de sensor hangt leidend is voor alle andere ruimtes.

Klokthermostaat
Veel woningen hebben tegenwoordig een klokthermostaat die voorzien is van een tijdmechanisme. De ruimte zal hierdoor op een ingestelde tijd een hogere of lagere temperatuur krijgen. Doordat de cv-ketel niet lang achter elkaar blijft stoken zorgt het voor energiebesparing. Daarnaast is er meer comfort doordat men niet in een koud huis thuis hoeft te komen.

Weersafhankelijke regeling
Een andere manier om de warmte te reguleren is de weersafhankelijke regeling. Hierbij is de warmteproductie van de cv-ketel van meerdere factoren afhankelijk. Namelijk de temperatuur in de ruimte, de gevraagde temperatuur en de buitentemperatuur. Zo wordt de temperatuur in de cv-ketel verlaagd wanneer de buitentemperaturen hoog zijn. In vergelijking met de kamerthermostaat, bespaart de weersafhankelijke regeling meer energie. De stooklijn is de relatie tussen de buitentemperatuur en de gevraagde cv-temperatuur.
Daarnaast zijn bij de weersafhankelijke regeling de ruimtes niet afhankelijk van de referentieruimte. Iedere ruimte kan zijn eigen temperatuursinstelling krijgen door een thermostatische radiatorknop.

Doordat de cv-ketel altijd paraat staat om de gevraagde temperatuur te leveren, zelfs wanneer alle radiatorkranen zijn afgesloten, neemt de druk op de pomp toe. Hierdoor kan er energie verloren gaan of kan er een storing ontstaan.
Ook is het instellen van een zuinige maar comfortabele stooklijn een langdurig proces, doordat alle seizoenen eerst voorbij moeten komen.