Badkamer schoonhouden

Hoe je een badkamer moet onderhouden verschilt. Hieronder kan je lezen hoe je verschillende materialen schoonmaakt, zodat deze zo lang mogelijk mooi blijven.

Keramische tegels
Hierbij is het belangrijk dat je zeep of oliehoudende producten vermijdt. Dit zorgt namelijk voor een filter op de vloer, waardoor voetafdrukken zichtbaar worden. Gebruik daarentegen een zacht reinigingsmiddel wat bij verschillende winkels verkrijgbaar is. Spoel na het reinigen grondig af met schoon water.

Gladde wanden
Het is belangrijk dat tadelakt en beton-cire regelmatig onderhouden worden met natuurlijke zeep. Cementgebonden materialen kunnen namelijk niet schoongemaakt worden met een ontkalker chloor en andere agressieve schoonmaakmiddelen.

Roestvrij staal
Bij het schoonmaken van RVS kan geen schuursponsje, zout, zilverpoets of chloride houdende middelen worden gebruikt. Gebruik daarom een chloride vrije glasreiniger, normale schoonmaakmiddelen en een vochtig microvezeldoekje. Ook zijn er speciale sprays verkrijgbaar die silicium-olie bevatten en hierdoor het staal een dunne beschermende coating geven.

Mozaïek
Glas en keramiek mozaïek kunnen met een gewone sanitair reiniger schoongemaakt worden. Mozaïek wat van natuursteen gemaakt is, zoals marmer of kiezels kunnen niet tegen de zuren die in de sanitair reinigers zitten. Hiervoor kun je dus het beste groene zeep gebruiken.
Ook kun je bepaalde soorten tegels impregneren. Hierdoor wordt het van een laag voorzien die het beschermt van invloeden van buitenaf. Mozaïek tegels van natuursteen zijn erg gevoelig. Daarnaast worden de voegen van mozaïektegels snel vies. Wanneer je een 2 componenten voegsel aanbrengt, waardoor vuil niet in de voegen kan trekken, wordt dit probleem verholpen. Ook kun je simpelweg je badkamer wekelijks schoonmaken wat vuil tegen gaat. Als je voegen toe zijn aan een grote poetsbeurt kan je bleekmiddel op een tandenborstel smeren en hiermee schrobben. Laat het even intrekken en spoel daarna af met schoon water.

Hieronder nog een aantal tips:

 • Bij een druppelende kraan kunnen gele vlekken ontstaan. Verwijderd deze met citroensap en spoel af met koud water.
 • Maak het bed schoon met karnemelk op een doekje, spoel daarna af met warm water.
 • Om een douchekop te ontkalken kun je deze insmeren met wc-eend, een paar uur laten intrekken. Spoel daarna af.
 • De opgehoopte kalkaanslag is makkelijk te verwijderen met een tandenstoker.
 • Maak een mengsel van veel azijn, 1 eetlepel bloem en een theelepel zout. Smeer dit op je kranen en spoel daarna af met warm water.
 • Smeer chroom in met een laagje auto was.
 • Lees hier meer over hoe kranen te ontkalken.
 • Wrijf de spiegel in met een doormidden gesneden aardappel, neem af met koud water, wrijf droog.
 • Wanneer de spiegel veel beslaat kun je deze insmeren met scheerschuim.
 • Als je glanzende tegels wilt, kun je deze insmeren met shampoo, neem ze daarna af met een natte doek.
 • Je kunt ook glans poetsmiddel gebruiken voor de vaatwasser. Voeg dit toe aan een sopje.
 • Doe op een tandenborstel een beetje bleekmiddel en schrob de voegen hiermee. Laat het intrekken en spoel daarna af.
 • Leg een doek doordrongen in azijn op het putje. Laat dit een aantal uur zo liggen en spoel het daarna met warm water af.