Keuken apparatuur

Aanrecht
De huurder dient het aanrecht zelf te onderhouden. Dit houdt in dat de huurder het dagelijks afneemt en reinigt, met de daarvoor bedoelde schoonmaakproducten. Ook de keukenkastjes en keukenblok vallen onder de huurdersverplichtingen. Wanneer de apparatuur door onzorgvuldig gebruik stuk gaat, is de huurder aansprakelijk. Zo is de huurder bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het vervangen van een lamp in de afzuigkap en de verhuurder voor het vervangen van een kapotte motor.
Wat niet te doen:

  • Hete pannen op het aanrecht zetten zonder onderzetter
  • Een schuurspons gebruiken
  • Chemische schoonmaakmiddelen, anders dan afwasmiddel of allesreiniger gebruiken

Afzuigkap
De huurder dient de afzuigkap te onderhouden en de filters te verschonen. De verhuurder dient de afzuigkap te repareren mits deze niet door de huurder is kapot gegaan.

Er zijn twee filtersystemen. Het eerste systeem heeft via een aansluiting op de afvoerkap een afvoer naar buiten. Het tweede systeem is de recirculatiekap. Deze heeft een koolstoffilter die minstens een keer in de drie maanden vervangen moet worden. De filters zuigen de waterdamp weg, de vetten en andere verontreinigingen stoffen blijven achter in de filter. Wanneer de filter erg verzadigd is door vet, kan het makkelijk vlam vatten, wat er gevaarlijk is. Daarnaast heeft het ook geen filterende werking meer en kunnen de kookluchten niet meer weggezogen worden.
Nieuwe filters zijn bij de supermarkt of onderdelen winkel verkrijgbaar. Het filter zit tussen de onderplaat met een metalen frame en gaatjes. Het vervangen is gemakkelijk. Moderne afzuigkappen hebben filters die geheel uit-klikbaar zijn en kunnen in de vaatwasser schoongemaakt kunnen worden.

Gebruik voor de schoonmaak een keukenreiniger, allesreiniger of onverdund afwasmiddel op een doek. Het is belangrijk dat de bovenkant niet vergeten wordt, deze is vaak er vet en vuil. Bij een roestvrijstalen afzuigkap mag geen schuursponsje gebruikt worden, doordat deze krassen veroorzaakt.

Vaatwasser
De huurder dient onderhoud en kleine reparaties aan de vaatwasser uit te voeren.
Wanneer de vaatwasser tijdens het wasprogramma niet warm genoeg wordt, kunt u in de gebruiksaanwijzing zoeken naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Het kan nodig zijn om de vaatwasser een harde reset te geven: haal de stroom van de vaatwasser voor 5 minuten. Wanneer u niet bij de stekker kunt, kunt u in de stoppenkast de stop omzetten.

Klik hier voor meer informatie over uw koelkast/vriezer.